Köp fritidshus

Köpa fritidshus

Om du drömmer om att köpa ditt eget fritidshus, följ vår expertguide för att hjälpa dig att bestämma vad du ska köpa var och hur du ska finansiera det.


Köpa fritidshus att leva i eller att sälja?

Ditt val av fritidshus och hur du finansierar det beror på om du vill behålla det för personligt bruk eller för att hyra ut eller sälja huset.  Så tänk på om ni kanske ska bygga ett extra attefallshus på tomten samtidigt för uthyrning.


Vad ska man köpa för fritidshus?

Tomt till fritidshusÄven om du inte planerar att bygga ditt fritidshus omedelbart, är det bra att ha en tidsplan. De flesta sommarstugorna är små och har mycket konkurrens på sommarhalvåret men inte så mycket på höst, vår och vinterhalvåret. Om inte fritidshuset verkligen sticker ut från mängden, skulle du bli bättre med en större fastighet, eftersom dessa sommarhus ger relativt högre hyrespriser och fungerar bra med uthyrning under hela året. Se till att det finns en viss kapitaltillväxt, så om du har möjlighet försök köpa en tomt som passar för året om uthyrning. Skulle fritidshuset dra nytta av en ny eller förbättrad väg, järnvägsstation eller flygplats? Eller är det redan ett populärt fritidsområde? Tala med fastighetsmäklare, men också få synpunkter från lokalbefolkningen.


Vart får man bygga fritidshus?

På vissa områden i Sverige finns det förbud mot att bygga bostäder och liknande regler kan vidtas på andra efterfrågade semestermål där bostäder har blivit oöverkomliga för lokalbefolkningen.


Finansiera fritidshus

Finansiering för sommarhusOm du behöver ett lån behöver du ändå sparat ca 25-20 procent av totalpriset. Det finns färre långivare som erbjuder lån för fritidshus än bostadslån. Andra krav, såsom hyresprognoserna, kan vara strängare. Gör en värdering på din nuvarande bostad för att höja ha en bra öppning vid förhandling med banken. Innan du godkänner ett pris, kolla för översvämningsrisk eller landsläpp, mögel och andra viktiga risker.


Behov i fritidshuset

Dessa inkluderar en snabb internetuppkoppling, bra uppvärmning, lätt parkering, en närbutik och en lekplats inom gångavstånd. Och för långa kvällar, utomhusutrymmen så som soldäck och utekök.