Bygga fritidshus

Bygga fritidshus

Bygga fritidshusetMycket få personer är kvalificerade att utföra alla byggnadssteg i bygget av sitt fritidshus, men du kan kanske fungera som din egen huvudentreprenör och anställa dina underleverantörer i den ordning de krävs.

Det kan finnas vissa aspekter av arbetet du kan göra själv, men bara genom att förstå hela processen kan du bestämma vilket arbete du ska ta itu med.

Denna guide beskriver grunderna och kronologin för att organisera ett husbyggande allt själv. Att anställa dina underentreprenörer på grundval av dina behov och spara pengar där du kan genom grundligt gå igenom offerter och ha en tydlig överblick när det gäller att bygga ett fritidshus.

Fördelar och nackdelar med att vara din egen huvudentreprenör

För och nackdelar fritidshusFördelar: Du kan spara en enorm summa pengar. Byggherrar tar ut 15 % till 25 % av det totala priset för att bygga ditt fritidshus. På ett jobb på 2 000 000 sparar du minst 300 000 genom att inte anställa en Byggherre/Byggledare.

Nackdelar: Du kan lätt komma ta dig vatten över huvudet. Bra byggherrar har en etablerad och välbeprövad lista över underleverantörer, har leverantörer och vet hur man ska samordna för att eliminera eller minimera driftstopp.

Så låt oss föreställa oss vad som gäller för att vara sin egen byggherre för ett fritidshus där byggritningarna redan har utarbetats av en arkitekt.


Markarbeten och byggnadsgrunder

Markarbete för fritidshusetFörst och främst är det viktigt att vara närvarande – bokstavligen och figurativt. Var beredd att bo på byggarbetsplatsen under vissa perioder.

Rensa byggplatsen från skräp, ner till marknivå och minst 25 meter runt den planerade fritidshuset omkrets. Detta är ofta ett separat arbetskamrat som utför detta arbete.

En landmätare mäter ut ert tomt, baserat på ursprungliga tomtritningar som anger fastighetsgränserna.

Ändra tomtens topografi om det behövs för att ändra vattenflödet över till där fritidshuset ligger. Detta kräver ofta en entreprenör med jordbearbetningsutrustning.

 • Beställ en byggcontainer för att hantera avfall under byggprojektet.
 • Beställa en eller flera bärbara toaletter. Detta är viktigt om du inte förväntar dig olika underleverantörer att använda ditt hem badrum.
 • Beställ tillfälliga byggel från kraftbolaget.
 • Ring en elektriker för att ansluta en tillfällig elektrisk panel. Detta monteras ofta på en befintlig verktygspool.
 • Betong och grundarbete
 • Saker börjar bli allvarliga nu, både när det gäller arbetskraft och pengar – med utgrävning och installation av stiftelser och plattor. Allt innan detta har känt sig som irriterande prep arbete; nu känner du att du bygger något.

Detta arbete görs nästan alltid av utgrävningsentreprenörer och grundspecialister – en helt annan grupp av entreprenörer än snickare som snart kommer att vara på plats. Det här är ingen återvändo.

Bottentplattan och fundamentet utgör en så stor del av hela din byggkostnad som stannar efter att grunden har byggts, vilket betyder att du kommer att ha slösat bort mycket pengar. Plus, du kommer att ha en stor mängd betong- eller murverk på en plats, vilket gör en försäljning av fastigheten ytterst svår.

Steg-för-steg-guide bygga grund

Vanligtvis kommer du eller entreprenören att ta in ett separat byggbolag vars enda uppgift är att bygga grunden, eftersom jobbet kräver mycket specialiserade färdigheter.

 1. Entreprenören gräver för fundamentet.
 2. Inspektörer anländer för att kontrollera dimensionerna av fundamentet.
 3. Entreprenören häller betong för bottentplattan.
 4. Förbränningsavloppet är konstruerat för att dränera vatten från foten och skydda dem.
 5. Entreprenör bygger vertikala fundament väggar vilar på bottentplattan, med antingen hälld betong av betongblock. Andra typer används ibland, även om de är sällsynta.
 6. Fundamentet är vattentät helt ända till den färdiga graden. Hål skapas i grundväggen för att möjliggöra dirigering av vattenförsörjning och avloppsledningar.

VVS och EL

VVS ELOm du lägger en plattformsgrund kommer du att sätta in rörmokare och elektriker för att gjuta in några av rören innan du häller den betongplattan:

Rörmokare: Rör läggs ner som så småningom blir täckta med betong.

Elektriker: Om elektriska ledningar kommer att springa genom betongplattan via metanledningar är nu tiden för att dessa ledningar ska dras.


Gjutning av betongplattorna

Betonggrund fritidshusMed allt på plats är det dags för underleverantören att hälla betong och gjuta grunden på fritidshuset.

 1. För en husplatta ska entreprenören först installera skivbrädans isolering.
 2. En 4-tums minsta grusbas går över skumbrädan, som utgör basen för betongen.
 3. En plastångspärr kommer därefter.
 4. Trådnätförstärkning läggs därefter ned, placerad så att den är upplyft något ovanför klassen. Detta gör det möjligt för armeringen att sitta mitt i betongskiktet, där det kommer att erbjuda den mest styrka förstärkningen.
 5. Entreprenören häller nu betongplattan, sannolikt från färdigblandade lastbilar som levererar en stor mängd betong.
 6. Om du bygger ett garage eller källare, är det också dags att hälla betong på dessa ställen. Det är dyrt att få betongentreprenören tillbaka för en andra hällning.

Ramverket för golv, väggar samt takläggning

Huskonstruktion fritidshusMed utgrävningen och gjutningen av grunden kommer det konkreta arbetet, snart börjar du känna igen ditt projekt som ett fritidshus bygge. Det beror på att nu anlitar snickare som kommer att lägga upp ramverket för golv, väggar och takläggning. Detta arbete kan ske med anmärkningsvärt snabbhet. Under en vecka eller två kan du plötsligt känna igen ditt fritidshus som ett hus.

Vissa husägare kan hjälpa till med arbetet vid denna tidpunkt, men normalt kommer detta arbete att utföras av skickliga snickare. Vissa husägare kan dock ta itu med delar av arbetet, som att lägga golvmanteln över bjälkarna eller hängande väggplattan.

Steg-för-steg-guide för snickeriarbetet bygga fritidshus:

 1. Upparbeta en inramningsordning av baserat på dina byggplaner.
 2. När gott väder kommer, kommer snickare gjuta fritidshus väggar, inklusive golv, tak och takskelett. Inramning är det grundläggande ”skalet” av fritidshuset, minus sidospår och takyta. De grova öppningarna för fönster, dörrar och takfönster kommer att inramas vid denna tidpunkt. Den grundläggande manteln på väggen och takytorna avslutar detta steg.
 3. Montera fönster, dörrar och takfönster. Vanligtvis görs detta av samma snickare som gjorde inramningen, men ibland kommer en tillverkares besättning att komma in för att göra detta arbete. Det är också ett jobb som vissa husägare kan ta itu med. Vid denna tidpunkt, när byggnaden är täckt och dörrar och fönster installeras, kan underleverantörerna som gör el- och VVS-arbetet nu anlända för att starta den inbyggda delen av sitt jobb.
 4. Den färdiga sidoväggen är nu installerad över manteln efter att fritidshuset mantel är först inslaget med någon form av väderskyddsmembran. Återigen görs detta arbete ofta av samma entreprenör som gjorde inramningen och manteln.
 5. Slutligen kommer takläggarna att slutföra tillämpningen av takfläckar och bältros eller andra färdiga takytor. fritidshusets grund är nu klar.

Installation av EL och rörsystem samt isolering

Installation av elNu börjar inredningen på ditt fritidshus med ankomsten av murare, elektriker, rörmokare och VVS-specialister.

Man bygger en skorstenen om ditt fritidshus har en. Detta inbegriper i allmänhet applicering av tegelsten eller stenfaner över en bas av betongblock som lagts av grundkonstruktören.

Elektriker och rörmokare gör det grova arbetet för elektriska kretsar, rörledningar och VVS-systemkanal. Detta arbete är uppenbarligen lättare utan vägg-, golv– och takytor på plats. Efter slutförandet kommer dessa entreprenörer att försvinna en stund, sedan återvända efter att väggarna och taken är på plats, för att slutföra de slutliga anslutningarna av olika armaturer.

Arrangör för tillstånd och inspektioner hanteras av entreprenören, men om du själv tar itu med det här arbetet faller ansvaret för inspektioner på dig.

Montera isolering i väggar och vind. Detta görs ibland av snickarna eller en specialiserad entreprenör, men många husägare finner att detta är arbete de kan göra för att spara pengar.


Bygga innerväggar

Bygga innerväggar fritidshusDet här är arbetsuppgifterna som vissa husägare kan ta på sig själva. Om inte, så är detta avslutningsarbete ofta gjort av snickare. Slutligen börjar inredningen se ut som en riktig inredning. Här är den typiska arbetsordningen.

 1. Innerväggar/Gipsplattor genom hela fritidshuset. Alla vägg– och takytor hänger vanligtvis innan ytterligare arbete fortsätter.
 2. Alla trimverk är installerade, inklusive dörr- och fönsterhöljen och kronformat.
 3. Alla skåp är hängda i badrum, kök och andra områden.

Målning och avslutning Arbete

Ytterväggar fritidshus renoveraEfter det roliga arbetet med att installera gips och grundning är väggarna färdiga, det är dags att ta in målaren igen.

 1. Väggarna ska målas, och tak är antingen målade eller färdiga med textur. Återigen är det jobb bostadsägare kan göra för att spara pengar.
 2. Kök och bänkskivor i badrummet är installerade. Detta kan göras av snickare, av husägare, eller av skåp och bänkskivspecialister.
 3. Anslutning av el, avlopp och vatten.

Installera golv på fritidshus samt slutstädning

Golvrenovering i fritidshusInsidan av ditt fritidshus är nu nära att slutföra. Fortfarande några saker kvar att göra:

Lägga mattor, lövträ, laminatgolv, keramikplattor och andra alternativ. Det här är ofta ett jobb för ännu en underleverantör, men fritidshusägare kan också göra vissa typer av golv.

Rengöring av arbetsplatsen. Om du väljer att inte göra det själv, finns det företag du kan hyra som specialiserar sig i att städa upp efter byggnadsarbetet.


Slutbesiktning av färdigt fritidshus

Slutbesiktning av fritidshusDet sista varvet i husbyggnadsprojekt innebär det yttre arbetet, tillsammans med lite byråkrati för att rensa upp.

Ring avhämtningsföretaget för att hämta dumparen och ange att du inte behöver en ersättare.

Ordna till slutgiltiga inspektioner av fritidshuset.

Slutlig genomgång om du använder en allmän entreprenör. Om du agerar som din entreprenör, kommer du att ”gå igenom” efter varje underentreprenör efter avslutat arbete.

Slutlig slutbesiktning av din långivare, om du finansierade byggandet av ditt fritidshus med ett bygglån.